skip to Main Content
Skrivandet Har Varit Mitt Uttryckssätt Hela Livet

Skrivandet har varit mitt uttryckssätt hela livet

 

DSC_35571Vem är Emma Åhlén och vad gör ditt företag?

Jag frilansar som bland annat skribent, redaktör, lektör och kommunikatör och har företaget Bokstavligt Talat sedan ganska exakt tre år tillbaka. Jag bor i Lomma med min man Johan och våra två flickor Alice och Linnea.

Vad gör en lektör?

En lektör läser igenom ditt manus med professionella glasögon med avsikt att ge konstruktiv kritik och förslag på hur manuset kan bli ännu bättre. Vill du veta mer så läs gärna i bloggen

Har du alltid varit intresserad av att skriva?

Jag är beteendevetare och kommunikatör i grunden och jobbade som handläggare inom offentlig förvaltning men trivdes inte riktigt. Jag gick därför förlagsutbildningen på Lunds universitet men eftersom det är dåligt med anställningar i branschen så startade jag eget företag. Jag ville också få mer utlopp för min kreativitet och själva skrivandet som alltid funnits där. Ända sen jag var liten har jag skrivit mycket och visst har jag själv haft drömmar om att bli författare. Skrivandet har varit mitt uttryckssätt genom hela livet.

Har du några bra tips till alla som sitter och klurar på sina texter?

1. Tänk på vem som ska läsa det du skrivit. Skriv i klarspråk och undvik fikonspråk och krångliga formuleringar.
2. Se till att din text är rättstavad, finns det stavfel är det dessa man ser snarare än ditt budskap.
3. Missa inte själva strukturen, det viktigaste du har att säga ska komma först. Det ska vara luftigt och lättläst med tydliga rubriker.

Hur ser dagens kommunikation ut?

Idag kan man gott vara lite mer personlig och man ser ofta att företag bjuder in och visar vad som finns bakom kulisserna. Klassika säljtexter fungerar inte alltid så bra utan det handlar mer om att berätta sin historia, det man idag kallar storytelling. Man kommunicerar också i mycket högre utsträckning genom bild och film.

Vad står du inför för utmaningar?

Jag går just nu en omfattande lektörsutbildning och utmaningen är att jonglera med tiden för kunna studera samtidigt som jag jobbar.

Hur ser du på Närodlat företagande?

Jag tycker det är en enkel, genial och självklar idé, så borde alla tänka. Som ensamföretagare saknar jag ofta ett sammanhang och här finns det. För mig som kanske inte är jättebra på att ta den där första kontakten uppskattar jag möjligheten att träffa andra företagare i ett avslappnat sammanhang Jag skulle t ex gärna samarbeta lokalt med både fotografer, grafiker, illustratörer;  helt enkelt företag som jobbar med bild. Även andra företag där vi kanske har liknande kunder.

“Visst har jag haft drömmar om att bli författare”

Vad händer framåt?

Jag kommer att finnas med på Skriv 2016 i oktober, en konferens som arrangeras av tidningen Skriva. Vi som går lektörsutbildningen kommer att erbjuda gratis speed-lektörsläsning, så dit kan man skicka sitt första kapitel för läsning helt gratis. Jag planerar också att hålla en skrivarkurs under våren 2017 men där är allt ännu inte på plats.

Är det något du önskar i det lokala näringslivet?

Jag skulle vilja ha ett ”Coffice” centralt här i Lomma eller kanske i Alnarp. En plats dit jag kan komma och jobba lite då och då, gärna gratis eller med någon form av klippkort med möjlighet att köpa lite fika. I anslutning gärna konferensrum som jag kan boka och öppna med hjälp av en kod. Gör det enkelt!

Här kan du följa Emma
https://www.facebook.com/bokstavligttalat
http://www.bokstavligttalat.se/

NÄRODLAT FÖRETAGANDE
MARIE NILSSON

www.narodlatforetagande.se

Back To Top