skip to Main Content
Jag Tänkte Att Branschen Kanske Behöver Något Nytt

Jag tänkte att branschen kanske behöver något nytt

Ann BromanVem är Ann Broman?

Jag är en glad tjej på 34 år, född och uppvuxen i Löddeköpinge. Gift med Stefan och vi har 2 döttrar, Ella 8 år och Viola 6 år. Jag är utbildad på Hvilans Naturbruksgymnasium och har jobbat mycket med trädgård och de senaste 8 åren som kyrkovaktmästare i Löddebygdens församling.

Varför startar du Bromans Begravningsbyrå?

Genom arbetet i kyrkan kom jag i kontakt med det diakonala och sociala och det växte sig starkare. Jag kände att mitt engagemang och stöd gav resultat i sorgearbetet och då tändes en låga. Jag har själv växt upp med mycket sjukdom i familjen och aldrig tagit något för givet,  så jag har en empatisk sida som bara växt sig starkare.

Det var absolut inte självklart för mig att starta eget, jag saknade självförtroendet och har alltid varit anställd. Men jag är en kreativ person och har alltid haft idéer om hur man kan förändra och göra bättre så det bidrog till beslutet.
Jag sökte faktiskt flera tjänster som begravningsentreprenör hos etablerade aktörer men fick inte napp, så jag tänkte att branschen kanske behöver något nytt?

Vad är din största utmaning?

Det är att nå ut och komma in som ny på en väldigt etablerad marknad i Lomma med omnejd. I Löddeköpinge har jag ju funnits med i utkanten och är inte helt okänd.

Hur kan jag förbereda mig för ett besök hos dig?

Även begravningsbranschen följer med i den digitala utvecklingen och ett sätt att förbereda sig inför besöket är att söka information på hemsidan och i lugn och ro tänka igenom vad man själv och familjen vill. Min ambition är att man på hemsidan ska få nödvändig information om saker man måste fundera kring. Jag tror också det är viktigt att förklara vad som händer vid ett besök, det finns mycket funderingar kring hur det ser ut hos en begravningsentreprenör och frågor som  – har du kistor där är ganska vanliga.

Jag kommer också att besöka äldreboende,  pensionärsföreningar och församlingar för att informera om allt kring en begravning.

Finns det trender i begravningsbranschen?

Branschen är fortfarande väldigt traditionell men det kommer en ny generation som är väldigt miljömedvetna. Man ställer frågor och tänker mer långsiktigt. Jag tycker det är bra att få igång en diskussion kring t ex material för kistor. En billig spånkista är inte så miljövänlig tyvärr utan vill man tänka på miljön ska det vara en kista av massivt trä, men andra alternativ är på ingång.

Minneslund eller gravplats?

Minneslund har varit ett vanligt alternativ under de senaste 20-30 åren kanske för att man haft svårt att se att anhöriga skulle ha möjlighet att sköta om en traditionell gravplats. Det man känner av är att många gärna vill ha en specifik plats att gå till där man vet att den anhöriges urna finns och där man kan smycka med blommor och annat.

Nya gravskick som det heter börjar komma och några alternativ är askgravplats och askgravlund. Det förstnämnda är en specifik plats där den anhöriges urna finns med namn på den avlidne. Askgravlund är en avgränsad yta där du inte vet exakt var på ytan urnan finns, men det finns en gemensam namnskylt som visar vilka som vilar här.

“Hos mig är alla välkomna oavsett hur man vill ha begravningen”

Dyrt med begravning

Jag vill gärna avdramatisera alla måsten, det finns inga krav. Hos mig är alla välkomna oavsett hur man vill ha begravningen. Man behöver t ex inte trycka upp agendor till en kyrklig begravning, det finns gratis psalmböcker att låna och man kan välja en billigare kista och använda sig av de bårtäcken som oftast finns att låna i församlingen utan kostnad. Blommor från trädgården gör det mer personligt så man behöver inte kosta på stora blomsteruppsättningar.

Närodlat samarbete?

Närodlat för mig innebär att jag kan ha en nära dialog, man kan tipsa och hjälpa varandra och utbyta kontaktnät lokalt. Detta är extra viktigt för mig som är ny i kommunen. Mitt första besök på Mötesplats Närodlat i Lomma gav mig flera intressanta nya kontakter.
Jag har t ex numera ett samarbete med Garage & Depå här intill där jag har min begravningsbil. Jag har även inlett ett samarbete med Långa Längan när det gäller catering och jag samarbetar gärna med fler. Söker även bageri/konditori som kan leverera allt för begravningskaffet.

Jag finns på Kornetten i Borgeby och där finns också en stor och härlig ljus lokal där det passar fint att hålla minnesstunder.

Om du får önska

Min önskan är att nå ut och skapa förtroende lokalt och i förlängningen att jag kan leva på det som jag helst av allt vill göra.

Vad har du på gång?

Jag kommer att finnas med på Lomma Företagsmässa den 23 maj i Lomma.

Min hemsida är ännu inte helt klar men jag finns på facebook och där kommer jag att informera om när sidan är klar.

 

Här kan du följa Ann och Bromans Begravningsbyrå
https://www.facebook.com/bromansbegravningsbyra

MARIE NILSSON

www.narodlatforetagande.se

Back To Top