skip to Main Content
Ett CV Ska Vara Snyggt Att Se På, Enkelt Att Förstå Och Lätt Att Hitta I…..

Ett CV ska vara snyggt att se på, enkelt att förstå och lätt att hitta i…..

 

Birgitta_Möller_Marie N

Nu är vi nyfikna – vem är Birgitta Möller?

Jag är född i Stockholm men flyttade som 1-åring med mina föräldrar till Arlöv och några år senare tillbaka till Stockholm för att slutligen hamna i Skälderviken där min pappa fortfarande bor kvar. Innan jag fyllde 12 år hade jag gått i 3 olika skolor. Som vuxen har jag flyttat runt och bott i Kanada, Danmark, USA och
Australien –  minst 13 olika platser har varit min hemort.  Nu bor jag sedan 10 år i Bjärred med min dotter Helena som är 14 år.

Från början skulle jag bli lärare och påbörjade en utbildning till fil.kand. Men via mitt engagemang i revyn i Lundakarnevalen blev det istället att jag började på Tillskärarakademin i Köpenhamn där jag gick 1,5 år. Jobbade ett tag efter det innan det bar av utomlands.  Åter i Lund öppnade jag egen syateljé och undervisade på Folkuniversitetet, dåvarande Kursverksamheten.

Efter 5 år som egenföretagare reste jag till Australien där jag bland annat jobbade med Haute Couture-sömnad i Melbourne. Först när jag kommit tillbaka läste jag färdigt min fil.kand. Därefter följde drygt 10 år i IT & Telekombranschen där jag jobbade med att ta fram utbildningsmaterial och annan teknikinformation för slutanvändare.

 

“Jag har lagt ner väldigt mycket pengar på resor och skor”

Varför CV-hjälpen?

Jag startade CV-hjälpen 2012 utan att göra någon behovsinventering eller marknadsundersökning. Min arbetsplats hade lagts ner och jag var, efter att ha funderat på saken länge, fast besluten att det var det här jag skulle göra. Genom åren hade jag hjälpt kollegor med deras CV:n – att göra dem tydligare och tänkte att det yrket nog skulle passa mig. Genom att jobba med CV kombinerar jag mina två tidigare karriärer på ett bra sätt – layout, form & färg tillsammans med min erfarenhet av att skriva lättfattliga informationstexter.

Kan man utbilda sig till CV-specialist?

Ja det kan man faktiskt. Jag är Academy Certified Resume Writer (ACRW) och för att bli det krävdes 16 olika delprov med krav på 80% rätt på varje delprov, så det var ganska tufft. Efter 5 år som CV-skribent kunde jag sedan ansöka om att bli Master Resume Writer (MRW).  Då krävs att man skickar X antal CV:n utifrån förutbestämda krav samt motiverar sitt val av strategi och layout för varje CV. En jury bedömer den inskickade portfolion och skriver noggranna kommentarer. Det finns endast 19 Master Resume Writers i hela världen och det känns nästan overkligt att tillhöra den gruppen bara drygt 5 år efter att jag startade mitt företag.

Har du några tips när det kommer till att skriva CV?

CV:n blir allt kortare och det är bra, för mycket text gör att läsaren tröttnar. Sedan skulle jag vilja säga ”sell it, don´t tell it”; CV:n är i grund och botten en form av marknadsföring och det blir viktigt att väga sina ord på guldvåg. Se också till att ditt CV och din LinkedIn profil hänger ihop så att du sänder ut en och samma bild av dig själv.

Några fler tips:

 • Skaffa dig ett CV-skafferi – och med det menar jag att du ska inventera alla dina kunskaper och göra en lista på precis allt du kan och gjort – kurser, jobb, utbildning, webinar, uppdrag etc.  Då har du något att plocka ur när du snabbt behöver sätta samman ett CV som passar till en intressant tjänst som dyker upp. Det är faktiskt viktigt att anpassa sitt CV till olika tjänster.
 • Använd dig av ett riktigt bra foto. Fotot ska spegla hur du vill bli uppfattad, en bild skickar många signaler till betraktaren som ”hör vad de ser”.
 • Använd det språk (på LinkedIn) som huvudparten av dina kontakter pratar, du kan alltid komplettera med andra språkversioner. Blanda inte språk i dina LinkedIn-texter.

Vad ska jag tänka på när jag använder LinkedIn?

 • Tänk mobilversion, 25% av användarna använder sig av mobilversionen när de besöker din profil. Hur mycket av dina texter är synliga i mobilversionen?
 • Titelrad och sammanfattning är viktiga så prioritera raden under ditt namn, sammanfattningen och erfarenheter.  Alla modulerna ska vara ifyllda eftersom det påverkar rankingen hos Google.
 • Lägg gärna ner minst 1 tim/vecka på din LinkedIn-profil. Det räcker oftast inte med att gilla inlägg som andra gjort. Om du vill synas och sticka ut ska du kommentera med substans och skapa nyfikenhet för dig som person. Bli en expert på ditt eget område. Fokusera på några få ämnen som representerar kärnan av din kompetens.
 • Skriv det du är säker på och fokusera på att dela/sprida kunskap. Undvik att skoja till det, det kan lätt missuppfattas.
 • Ett vanligt inlägg (post) ger bättre ranking än en artikel.
 • Använd alltid bild när du gör inlägg och undvik köpta bilder.
 • Fokusera på inledningen som ska locka till läsning och håll det kort, mer sakligt än filosofiskt.
 • Gärna lite personligt men absolut inte privat.
 • Försök att få rekommendationer, dessa väger tyngre en intygande av kompetens (endorsement). Viktigt dock att inte byta rekommendationer, dvs att två skriver till/om varandra, då tappar rekommendationen i upplevt värde.

Vilka är dina utmaningar i företaget?

Utmaningen är att jag aldrig vet hur min inkomst kommer att se ut. Mina kunder är oftast inte återkommande, av naturliga skäl. När man får hjälp med sitt CV och/eller personliga brev är det oftast en engångsinvestering. En annan utmaning är att hålla mig uppdaterad, men det gäller ju för alla yrken.

Har du något drömuppdrag?

Jag har nyligen haft ett uppdrag som är en form av drömuppdrag. Jag fick fria händer att göra layouten och skriva innehållet till
alla konsultprofiler på ett konsultbolag. Det har resulterat i att bolaget nått en högre bokningsgrad.

Den här typen av uppdrag vill jag gärna ha fler av, det har varit väldigt roligt att kunna göra skillnad och när det är flera samtidigt blev
det väldigt tydligt.

Samarbeten lokalt – hur ser du på det?

Jag har redan en del underleverantörer i kommunen och behöver jag någon ytterligare kompetens söker jag alltid i första hand lokalt. Även som privatperson är jag noga med  att handla så mycket som möjligt på hemmaplan. Gör vi inte det försvinner den service som vi så gärna vill ha.

Vad visste vi inte om dig?

Jag har tävlat i biljard. Började spela 8-ball (en form av biljard) i Australien och upptäckte att jag var ganska bra på det. Väl hemma i Sverige började jag hänga på Interpool i Malmö och en dag frågade ägaren om jag ville börja tävla, så det gjorde jag.
Drömmen är att ha ett biljardbord i fullstorlek hemma.

Besök gärna hemsidan och och följ mig på LinkedIn.

https://www.linkedin.com/in/birgittamoller/

www.cv-hjälpen.nu/se

 

www.narodlatforetagande.se

Back To Top